آیا شما هم بعد از خوردن پسته تازه، پوست آن را دور میاندازید؟ اگر جوابتان بله است پیشنهاد میدهیم دست نگهدارید! این پوست به ظاهر بیارزش یکی از منابع طبیعی مفیدی است که خواص و کاربردهای فراوانی دارد. آیا میدانستید پوست نرم پسته تازه میتواند کلسترول را کاهش دهد، پوست را روشن کند و حتی استرس را کم کند؟ در این مقاله با خواص درمانی، زیبایی و کاربردهای شگفتانگیز و خواص پوست پسته آشنا میشوید! قول میدهیم نوع نگاهتان به این پوست خوشرنگ و ارزشمند را عوض کنیم!
فهرست مطالب
ترکیبات پوست پسته چیست و چرا مهم است؟
پوست نازکی که دانه زمردین پسته تازه را دربرمیگیرد و معمولا به رنگ های سبز، صورتی و بنفش دیده میشود، سرشار از ویتامینها و مواد معدنی مفیدی از جمله آنتیاکسیدان، فلاونوئید، اسیدهای چرب ضروری، فیبر، پتاسیم، منیزیم، کلسیم و… است. پوست پسته به دلیل داشتن ترکیبات ارزشمند با کمک به حفظ سلامتی، افزایش زیبایی، کاربردهای زیست محیطی و اقتصادی، میتواند اهمیت زیادی داشته باشد.
چرا نباید پوست پسته را دور بریزیم؟
پوست پسته به دلیل داشتن فواید زیاد و کاربرد در آشپزی، زیبایی، محیط زیست، درمان و… ارزشمندتر از آن است که مانند یک زائده در زباله ریخته شود. این منبع قدرتمند از آنتی اکسیدان، بر خلاف پوست بیارزش دانههای دیگر، ترکیبات جذاب و طعم ملایمی دارد. این ماده شگفتانگیز میتواند جایش را در رژیم غذایی یا سبک زندگی سالم برای کمک به محیط زیست باز کند، پس دفعه بعدی که پسته تازه میل میکنید، دیدتان را با توجه به خواص پوست پسته، عوض کرده و آن را در زباله نریزید.
خواص پوست پسته چیست؟
همانطور که پیشتر گفته شد، پوست نازک پسته تازه میتواند کاربردهای زیادی در سلامتی و زیبایی داشته باشد. در ادامه با چند خاصیت پوست پسته تازه برای حفظ سلامتی و زیبایی و کاربردهای خوراکی آن، آشنا میشوید.
1. تقویت قلب
اگر میخواهید قلب سالمی داشته باشید، از دمنوش پوست پسته با عسل غافل نشوید! پوست پسته به دلیل داشتن انواع مواد معدنی مهم، میتواند به صورت غیر مستقیم، از حملات قلبی جلوگیری کرده و رابطه خوبی با قلب و عروق داشته باشد.
پوست پسته منبع خوبی از آنتی اکسیدانهای قوی مانند پلیفنولها به خصوص کاتچین و گالیک اسید است. آنتی اکسیدانهای موجود در پوست پسته با کاهش استرس اکسیداتیو و مبارزه با رادیکالهای آزاد، التهابات مزمن را کاهش داده و با جلوگیری از تجمع پلاک در شریانهای اصلی خون، از آسیب به عروق و قلب پیشگیری میکند.
همچنین پوست پسته به دلیل داشتن فلاونوئید، با افزایش انعطاف و خاصیت ارتجاعی در رگهای خونی، باعث بهبود جریان خون و کاهش فشارخون میشود. این ماده ارزشمند با تاثیر روی فشارخون، از حملات قلبی جلوگیری کرده و ریسک بروز سکته قلبی را کاهش میدهد. اسیدهای چرب غیراشباع موجود در پسته مانند اولئیک اسید، با کاهش سطح کلسترول بد (LDL) و افزایش چربی خوب (HDL)، از رسوب چربی در رگها جلوگیری کرده و با پیشگیری از انسداد عروق، خطر حمله قلبی را کاهش میدهد.
پوست پسته منبع خوبی از مواد معدنی مفیدی مانند پتاسیم و منیزیم هستند که میتوان آنها را جز دوستداران قلب به حساب آورد. پتاسیم با خنثی کردن اثر سدیم و تعادل در مایعات بدن، باعث کاهش فشارخون میشود. همچنین منیزیم با ایجاد احساس آرامش در عضلات قلب و بافت رگهای خونی، از عضلات قلب حمایت کرده و با شل شدن رگها، فشارخون را کاهش میدهد. پتاسیم و منیزیم به صورت یک تیم دونفره از آریتمی یا بینظمی در ضربان قلب جلوگیری میکنند.
همچنین بخوانید: پسته و فشار خون: پسته فشار خون را پایین میآورد؟ بررسی علمی
2. خاصیت ضدالتهابی و تقویت سیستم ایمنی
همانطور که قبلا گفتیم پسته سرشار از آنتی اکسیدانهای طبیعی و مهمی مانند پلیفنول، فلاونوئیدها، ویتامین E به همراه مواد معدنی میزیم و پتاسیم است. پلیفنولها با کاهش استرس اکسیداتیو باعث مهار التهاب بدن شده و با کاهش التهابات مزمن، ریسک ابتلا به بیماریهایی مانند آرتریت روماتوئید، بیماریهای قلبی و سرطان را کم میکند.
فلاونوئیدهای مهمی مانند کاتچین (موادی که در چای سبز وجود دارد) با کاهش تولید سیتوکینهای التهابی، فعالیت آنزیمهای التهابی سیکلواکسیژناز COX-2 را کم کرده با با کاهش التهابات، خستگی و درد را در بدن از بین میبرند. همچنین پلیفنول و فلاونوئیدها با تقویت و حمایت از فعالیت سلولهای ایمنی مانند لنفوسیتها و تولید گلبول سفید، سیستم ایمنی بدن را قوی کرده و بدن را آماده مبارزه با انواع باکتری و ویروس میکند.
ویتامین E به عنوان یک آنتی اکسیدان محلول در چربی، با حفظ غشای سلولهای ایمنی در برابر رادیکالهای آزاد و آسیبهای محیطی، علاوه بر تقویت سیستم ایمنی بدن، باعث افزایش انرژی و شادابی در بدن میشود.
منیزیم و پتاسیم موجود در پوست پسته با ایجاد تعادل در الکترولیتهای بدن، عملکرد سلولهای ایمنی را بهبود میبخشند. بنابراین برای پیشگیری از بیماریهای فصلی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا، دمنوش پوست پسته با عسل یا اسموتی آن را فراموش نکنید.
3. بهبود گوارش و پاکسازی روده
پوست پسته فیبر بالایی دارد، بنابراین مصرف متعادل آن میتواند با افزایش حرکت رودهها، عملکرد گوارش را بهبود بخشیده و از بروز یبوست جلوگیری کند. همچنین این ماده غذایی ارزشمند باعث دفع زائدات بدن شده و روده را پاکسازی خواهد کرد. آنتی اکسیدانهای موجود در پوست پسته با کاهش التهابات در روده، محیط آن را برای رشد باکتریهای مفیدی مانند پروبیوتیک و پریبیوتیک آماده میکند.
مربای پوست پسته میتواند با تنگتر کردن دریچه اتصال مری به معده، از بروز رفلاکس معده جلوگیری کرده و علائم آن را تسکین دهد.
4. تقویت، افزایش رشد و درمان ریزش مو
افراد زیادی به دلیل استرس، کمبود مواد معدنی و ویتامینهای بدن یا مشکلات هورمونی، از ریزش موهای خود رنج میبرند. پوست پسته به دلیل داشتن آنتی اکسیدان، اسیدهای چرب مفید و پلیفنولها میتواند با کاهش التهابات در پوست سر و افزایش خونرسانی، فولیکولهای مو را تغذیه کرده و با تقویت ریشه مو، ریزش را کاهش دهد.
فیبر و مواد معدنی موجود در پوست پسته با ایجاد تعادل هورمونی و افزایش سلامت کلی بدن، به رشد بهتر مو کمک میکند. به غیر از مصرف خوراکی، عصاره یا روغن پوست پسته تازه برای مو در بیشتر محصولات مراقبتی دیده میشود. در منزل میتوانید موهایتان را با دمکرده پوست پسته پس از سرد شدن، بشویید تا التهابات در کف سر کم شده و رشد مو افزایش یابد.
5. کاهش بوی بد دهان
ترکیبات آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی موجود در پوست پسته، آن را به یک دهانشویه طبیعی برای بهبود سلامت دهان تبدیل کرده است. قرقره کردن دم کرده پوست پسته پس از سرد شدن، میتواند باعث کاهش بوی بد دهان شود. همچنین پوست پسته به دلیل داشتن فیبر بالا با بهبود عملکرد گوارش، بوی بدن دهانی که از مشکلات معده سرچشمه میگیرد را از بین میبرد.
6. ترمیم زخمهای دهان و لثه
ترکیبات آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی و ضد باکتریایی مثل پلیفنول موجود در پسته با کاهش التهابات و مبارزه با میکروبها، باعث بهبود زخمهای دهانی مثل آفت و مشکلات لثه مثل التهاب و خونریزی میشود. همچنین خواص آنتی اکسیدانی پوست پسته میتواند از بافت لثه و دهان در برابر آسیبهای استرس اکسیداتیو محافظت کند. بنابراین اگر زخمی در دهان دارید، از دهانشویه پوست پسته (دمکرده سرده شده پوست پسته) برای تسکین درد و التهاب استفاده کنید.
7. رفع حالت تهوع و استفراغ
ترکیبات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی موجود در پوست پسته با کاهش التهابات در دستگاه گوارش، حالت تهوع و استفراغ ناشی از مشکلات گوارشی را تسکین میدهد. همچنین فیبر بالای پوست پسته با بهبود عملکرد دستگاه گوارش و دفع مواد زائد، تهوع ناشی از سوهاضمه یا سنگینی معده را از بین میبرد. توصیه میشود برای رفع تهوع و استفراغ، دمنوش پوست پسته را به مقدار کم میل کنید زیرا مقدار زیاد آن میتواند معده را اذیت کرده و حالت تهوع را تشدید کند.
8. رفع سکسکه
سکسکه معمولا به دلیل اسپاسم دیافراگم به وجود میآید که از قدیم با روشهایی مانند نوشیدن جرعه جرعه آب سرد یا نگهداشتن نفس درمان میشود. گاهی علت سکسکه میتواند پرخوری و تحریک معده باشد که در این صورت، دمنوش رقیق پوست پسته با ایجاد احساس آرامش در معده، سکسکه را از بین میبرد.
توصیه میشود در صورت عدم رفع سکسکه و تداوم آن به مدت زیاد، حتما به پزشک مراجعه نمایید.
9. کاهش کلسترول خون
پوست پسته حاوی مقادیر زیادی از ترکیبات آنتی اکسیدانی مثل پلی فنول، فیبر و اسیدهای چرب مفیدی است که میتواند به صورت غیر مستقیم، کلسترول خون را کاهش دهد. فیبر موجود در پوست پسته با کاهش جذب کلسترول بد در روده، میزان کلسترول خون را کاهش میدهد. همچنین آنتی اکسیدان با کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو، از تجمع کلسترول و چربی در دیواره عروق جلوگیری کرده و از بروز حمله قلبی و افزایش چربی خون، پیشگیری میکند.
اگر شما هم کلسترول بالایی دارید، ضمن مراجعه به پزشک و دریافت دارو، از رژیم غذایی سالم به همراه انجام حرکات ورزشی و مصرف دمنوش پوست پسته غافل نشوید.
10. ضدعفونی کننده طبیعی برای پوست
تاننها و پلیفنول که جزو آنتی اکسیدانهای مفید موجود در پوست پسته هستند، میتوانند با خاصیت ضدعفونیکنندگی خود، پوست را از انواع باکتری و آلودگی تمیز کنند. شستشوی پوست با جوشانده پوست پسته یا کمپرس موضعی، میتواند باعث کاهش باکتریها و قارچهای مضر پوست شده و به درمان جوش، التهابات یا عفونت سطحی پوست، کمک کند.
پوست بدن میتواند به دلیل قرار گرفتن در معرض اشعه خورشید و آلودگی هوا، آسیبهای جبرانناپذیری ببیند. بروز آفتاب سوختگی، لک، چین و چروک زودرس تنها بخشی ار صدماتی است که سلامتی را تهدید میکند. آنتی اکسیدان موجود در پوست پسته مانند یک لایه محافظتی از پوست در برابر آسیبهای محیطی حمایت میکند.
11. درمان زخم و آکنه
ترکیبات آنتی اکسیدانی، ضدباکتریایی و ضد التهابی موجود در پوست پسته مخصوصا تاننها با کاهش باکتریهای مولد آکنه مثل پروپیونی باکتریوم آکنه و التهابات، به بهبود جای زخم، تسکین جوش و جلوگیری از تشکیل مجدد جوش و آکنه کمک میکنند.
همچنین آنتی اکسیدان موجود در پوست پسته با ترمیم بافت پوست آسیب دیده، جای زخم و لک را از بین میبرد. کمپرس موضعی جوشانده پوست پسته میتواند با ضدعفونی کردن عفونتهای سطحی پوست، زمان بهبودی و از بین رفتن جای زخم را کوتاه کند.
12. آرامشدهنده و ضد استرس
پلیفنولها و فلاونوئیدهای موجود در پوست پسته با کاهش التهابات و استرس اکسیداتیو، باعث بهبود حال عمومی بدن شده و تعادل در سیستم عصبی ایجاد میکنند. دمنوش پوست پسته میتواند با اثر تسکین دهنده خود روی معده، حس آرامش موقت ایجاد کرده و عوارض استرس و اضطراب روی دستگاه گوارش را کم کند.
کاربردهای غیرخوراکی پوست پسته؛ از زیبایی تا کشاورزی
خاصیت پوست پسته خام به مصرف خوراکی برای سلامتی خلاصه نشده و کاربردهای غیرخوراکی متنوعی از زیبایی تا کشاورزی دارد. در ادامه با چند تا از خواص پوست پسته تازه با کاربرد غیرخوراکی آن آشنا خواهید شد.
1. ماسک صورت و اسکراب طبیعی
پوست پسته به دلیل داشتن ترکیبات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی مانند پلیفنولها میتواند جز جدانشدنی از ماسکهای خانگی باشد. بافت زبر پوست پسته به عنوان اسکراب و مواد مغذی آن به عنوان یک ماسک، میتواند در ترکیب با عسل یا ماست، برای لایهبرداری، کاهش التهابات پوست و از بین برنده جای جوش و لک، استفاده شود.
عصاره پوست پسته یا روغن آن در شامپو و ماسک مو استفاده میشود که میتواند با ترکیبات ضدباکتریایی خود، التهابات پوست کف سر را از بین برده و آن را تمیز کند.
دمکرده پوست پسته میتواند به عنوان یک شوینده طبیعی، برای کمپرس روی زخمهای سطحی استفاده شده و علاوه بر ضدعفونی کردن، التهابات و جای زخم را از بین ببرد.

2. کود و کمپوست
پوست پسته به دلیل داشتن مواد آلی و معدنی مغذی مانند نیتروژن، پتاسیم و فیبر میتواند گزینه عالی برای تهیه کود یا کمپوست برای باغچه، درخت و گلدان باشد. در ادامه طرز تهیه کمپوست، مالچ و کود طبیعی به صورت مختصر توضیح داده میشود تا از فواید پوست پسته مانند کاهش زباله خانگی، غنی کردن خاک و بهبود ساختار خاک بدون مواد شیمیایی برای باغچه سبز خود بهرمند شوید.
- طرز تهیه کمپوست: پوست پسته را پس از شستشو (برای از بین بردن نمک یا آلودگی)، در آفتاب یا فر با دمای پایین خشک کرده و پوستهای خشک را با دست یا دستگاه خردکن، ریز کنید. پوست پسته را با 1 قسمت مواد سبز مثل چمن تازه یا پسماند سبزیجات و 3 قسمت مواد قهوهای مثل برگ خشک مخلوط کنید. این مخلوط را هر چند روز یکبار برای عبور جریان هوا، هم بزنید. کمپوست پس از 2 تا 6 ماه آماده است.
- طرز تهیه مالچ (پوشش خاک): پوست پسته خشک خرد شده را به ضخامت 2 تا 5 سانتیمتر دور گیاهان بدون برخورد به ساقهها پخش کنید.
- طرز تهیه کود طبیعی: 1 تا 2 قاشق پوست پسته آسیاب شده را به طور مستقیم با خاک مخلوط کنید تا گیاه از مواد مغذی پوست پسته استفاده کند.
3. دفع آفات
پوست پسته به دلیل داشتن تانن و پلیفنول میتواند خاصیت دفعکنندگی آفات داشته باشد. استفاده از پوست پسته به عنوان دفع آفات به دلیل قیمت کم و در دسترس بودن، در باغداری و کشاورزی بسیار محبوب است. یکی از مهمترین دلایل استفاده از پوست پسته به عنوان دفع آفات این است که این ماده برخلاف سموم شیمیایی، به محیط زیست آسیب نمیزند.
اسپری کردن عصاره پوست پسته روی گیاهان باعث دفع حشراتی مثل شتهها، کنهها و قارچهای مضر میشود. همچنین ریختن پوست پسته روی خاک یا به صورت مالچ باعث دور شدن مورچهها و لاروها از گیاه شده و به صورت طبیعی، ترکیبات ضدآفاتی آزاد خواهد کرد. یکی از روشهای دیگر دفع آفات، استفاده از دود پوست پسته سوخته شده به روش سنتی است که باعث دور شدن پشهها و مگسهای سفید از گیاهان خواهد شد.
4. استفاده در صنایع دارویی
پوست پسته به دلیل داشتن ترکیباتی از جمله پلیفنولها، تاننها و فلاونوئیدها به همراه خواص آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی و ضد میکروبی میتواند گزینه مناسبی برای ترکیبات دارویی باشد. استفاده از پوست پسته در بیشتر داروها در مرحله آزمایش است اما به خاطر داشتن ترکیبات طبیعی، قیمت ارزان و عوارض کم، جایش را در صنایع دارویی بیش از پیش باز خواهد کرد.
عصاره پوست پسته با داشتن خاصیت ضدالتهابی میتواند باعث کاهش التهابات پوست مثل پسوریازیس یا اگزما شود. همچنین خواص ضدقارچی و باکتریایی پوست پسته باعث بهبود باکتری استافیلوکوکوس اورئوس یا قارچ کاندیدا میشود.
پلیفنول و ویتامین E موجود در پوست پسته، آن را به گزینه خوبی برای ترکیب در مکملهای غذایی حاوی آنتی اکسیدان برای تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از بیماریهای قلبی میکند. از پوست پسته میتوان در درمان بیماریهای گوارشی و داروهای ضداسهال استفاده کرد. استفاده از پوست پسته برای داروهای ضدسرطان برای کاهش رشد سلولهای سرطانی و محافظت از سلولها در مرحله آزمایش است.
5. استفاده در صنایع آرایشی و بهداشتی
پوست پسته به دلیل سازگاری با محیط و پایین آوردن هزینه تولید، برای شرکتهای تولید کننده لوازم آرایشی و بهداشتی بر پایه محصولات ارگانیک، بسیار محبوب است. اسیدهای چرب، پلیفنول، و تانن موجود در پوست پسته در تولید لوازم آرایشی، کاربرد زیادی دارد.
همچنین به دلیل داشتن آنتی اکسیدانهایی مثل ویتامین E و پلیفنول، در سرمها و لوسیونهای مراقبت از پوست استفاده میشود. این ماده با خاصیت ضدپیری، ضدالتهاب و ضدقرمزی پوست حساس در ترکیب کرمها و ماسکهای صورت، کاربرد دارد. از پوست پسته در تولید اسکراب برای لایهبرداری پوست استفاده میشود.
عصاره پوست پسته در شامپوها و ماسکهای مو به منظور تقویت فولیکول مو، کاهش ریزش و درمان شوره سر استفاده میشود. همچنین پوست پسته در ترکیب صابونهای ملایم برای پوستهای چرب مستعد آکنه، مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از رنگ طبیعی پوست پسته در رنگدهی محصولات آرایشی بر پایه ارگانیک بسیار محبوب است.
آنتی اکسیدان موجود در پوست پسته باعث محافظت از پوست در برابر اشعه UV خورشید و آسیبهای محیطی میشود. به همین دلیل پوست پسته در کرمهای ضدآفتاب یا لوسیونهای پوست برای آفتاب گرفتن، کاربرد زیادی دارد.
6. کابردهای صنعتی و بازیافتی
پوست پسته به دلیل داشتن مواد آلی زیاد، منبعی با پتانسیل بالا برای صنایع مختلف است که با اندکی سرمایهگذاری میتوان از آن برای رسیدن به اقتصاد سبز و پایداری استفاده کرد. از این ماده در تولید بیوگاز یا بیوچار به عنوان بهبود دهنده خاک یا جاذب کربن استفاده میشود. این ماده باارزش در فرآیند فیلتراسیون و تصفیه آب کاربرد داشته و به عنوان جاذب فلزات سنگین، برای تصفیه پسابهای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
همچنین ار این پوست، در تولید پلاستیکهای زیست تخریبپذیر یا مواد کامپوزیتی استفاده شده و با بازیافت آن میتوان با تولید انرژی با مواد اولیه، باعث اقتصاد سبز شد.
7. پوست پسته در باغبانی و کشاورزی
پوست پسته به دلیل داشتن مواد آلی، مواد معدنی مغذی و قدرت تجزیهپذیری بالا به دلیل حمایت از محیط زیست در کشاورزی و باغداری مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از پوست پسته به منظور مدیریت منابع آب با فرآیند مرطوب نگه داشتن خاک، غنی کردن خاک بدون کود شیمیایی و دفع آفات بدون سموم مضر برای محیط زیست، بسیار محبوب است.
پوست پسته در طب سنتی ایران و جهان
پوست پسته در طب سنتی ایران و جهان به دلیل داشتن آنتی اکسیدان فراوان و مواد معدنی مغذی، جایگاه ویژهای دارد. در ادامه با اهمیت و جایگاه پوست پسته در طب سنتی ایران و جهان بیشتر آشنا خواهید شد.

1. جایگاه پوست پسته در طب سنتی ایران:
پوست این دانه، به دلیل داشتن طبع گرم و خشک در طب سنتی ایران، مقام ویژهای دارد. در طب سنتی از پوست پسته برای تهیه دمنوش، جوشانده، ضماد و از جویدن آن برای رفع بوی بد دهان و افزایش سلامت دهان و دندان (اتیام زخمها، سفت شدن و قطع خونریزی لثه) استفاده میشود. خاصیت قابض بودن پوست پسته، این ماده را به درمانی طبیعی برای رفع اسهال و تقویت دستگاه گوارش تبدیل کرده است. همچنین از دمنوش این ماده برای تقویت سیستم ایمنی و از ضماد آن برای التیام زخم و کاهش عفونت سطحی استفاده میشود.
در طب سنتی ایرانی، نوشیدن دمنوش پوست پسته یا قرقره کردن آن برای تسکین گلودرد و رفع عفونتهای آن کاربرد دارد.
2. جایگاه پسته در طب سنتی جهان:
- در طب سنتی هند که با نام آیورودا شناخته میشود، موارد استفاده از پوست پسته بیشتر برای سلامت پوست و زیبایی مانند جوانسازی و کاهش التهابات پوست استفاده میشود.
- در طب سنتی چین از پوست پسته برای بهبود جریان خون و تقویت انرژی استفاده میشود.
- در طب سنتی مناطق مدیترانهای مانند یونان و روم باستان، پوست پسته برای درمان زخم و مشکلات پوستی کاربرد دارد.
آیا پوست پسته عوارضی هم دارد؟
مصرف پوست پسته به مقدار متعادل، معمولا بیخطر است اما اگر به مقدار زیاد مصرف شود، میتواند عوارضی را ایجاد کند.
- به دلیل داشتن فیبر زیاد میتواند برای برخی افراد مشکلات گوارشی مانند نفخ، دلدرد، اسهال یا یبوست به وجود آورد.
- برخی افراد به ترکیبات موجود در پوست پسته آلرژی نشان میدهند که میتواند با علائمی مانند خارش و تورم همراه باشد.
- در زمان کشت پسته، ممکن است از انواع آفتکش یا مواد شیمیایی استفاده شود. در صورت عدم شسشتشوی مناسب، این مواد روی پوست مانده و باعث بروز مسمومیت میشود.
- ساختار فیبری و سخت این پوست برای هضم اندکی دشوار است و در صورت مصرف زیاد، باعث سنگینی معده و سوهاضمه خواهد شد.
توصیه کلیدی: پیشنهاد میشود از پوست پسته به مقدار کم و چندوقت یکبار استفاده کرده و قبل از مصرف، به خوبی شسته شود.
چگونه از پوست پسته استفاده کنیم؟
پوست پسته طعم تلخی دارد اما با کمی خلاقیت میتوان آن را در رژیم غذایی و آشپزی وارد کرد. در ادامه با ترشی، دمنوش، مربا، ماسک و اسکراب با پوست پسته آشنا خواهید شد. لازم به ذکر است که در این مقاله رسپیها به صورت مختصر برای آشنایی شما با کاربرد پوست پسته بیان میشود.
1. ترشی پوست پسته:
ابتدا یک پیمانه از پوست پسته شسته شده را در آب بجوشانید و برای رفع تلخی، یک دور آب آن را خالی کنید. پوست پسته را پس از تلخی زدایی در ظرف شیشهای تمیز و خشکی به همراه گلکلم، هویج، خیار، سیر، کلم و… بریزید. در ظرف دیگری سرکه قرمز یا سفید را با نمک، فلفل و تخم گشنیز مخلوط کرده و به ظرف ترشی اضافه کنید تا روی مواد را بپوشاند. در ظرف را به خوبی ببندید و در جای خشک و خنک به مدت 2 تا 3 هفته قرار دهید.
2. دمنوش پوست پسته:
پوست پسته خشک شده یا تازه را در قوری بریزید، یک تکه چوب دارچین اضافه کرده و روی آن آبجوش بریزید. قوری را ده دقیقه مانند چای بجوشانید. در انتها دمنوش را برای داشتن طعم بهتر، با اندکی عسل، شیرین کنید.

3. مربا پوست پسته:
ابتدا نصف پیمانه پوست پسته را چندبار جوشانده و آب آن را خالی کنید تا تلخی آن از بین برود. سپس در ظرفی نصف پیمانه آب را به همراه یک پیمانه شکر روی شعله قرار دهید تا شکر در آب حل شده و اندکی قوام آید. پوست پسته را به آب و شکر اضافه کرده و بگذارید با شعله ملایم نیم ساعت دیگر بپزد تا مربا غلیظ شود. در انتها یک قاشق غذاخوری گلاب، اندکی زعفران و یک قاشق آبلیمو به مربا اضافه کرده و پس از چند دقیقه حرارت را خاموش کنید. مربا را پس از سرد شدن در ظرف شیشهای ریخته و در یخچال نگهدارید.
4. ماسک پوست پسته:
پوست پسته را پس از شستن، خشک کرده و با آسیاب پودر کنید. 1 قاشق غذاخوری از پودر پسته را با 1 قاشق غذاخوری ماست یا شیر مخلوط کرده تا خمیری یکدست درست شود. اگر میخواهید پوستتان روشن شود به آن اندکی زردچوبه اضافه کنید. همچنین اگر پوست چربی دارید، به ماسک چند قطره آبلیموی تازه اضافه کنید.
خمیر را روی پوست صورت تمیز و خشک مالیده و پس از 15 دقیقه با آب ولرم بشویید و از مرطوب کننده استفاده کنید.
نکته مهم: قبل از مصرف حتما از این ماسک برای تست حساسیت روی قسمت کوچکی از پوست دست خود استفاده کنید.
5. اسکراب پوست پسته:
1 قاشق غذاخوری پوست پسته خشک را با هاون بهگونهای خرد کنید که خیلی نرم نشود. سپس یک قاشق چایخوری عسل و نصف قاشق چایخوری روغن نارگیل یا زیتون به آن اضافه کنید. چند قطره گلاب روی مخلوط بریزید تا حالت خمیری پیدا کند. مخلوط را روی پوست صورت تمیز به صورت دورانی چند دقیقه ماساژ دهید تا لایهبرداری انجام شود. سپس صورت را با آب ولرم شسته و مرطوب کننده بزنید. این کار را میتوانید هفتهای یکبار تکرار کنید.
در نهایت، آیا پوست پسته را در رژیم غذایی خود بگنجانیم؟
پوست پسته شاید در نگاه اول یک ماده دورریز به حساب آید اما با نگاه عمیق به خواص زیاد آن، میتوان با چاشنی خلاقیت از آن در آشپزی و زیبایی تا صنعت و کشاورزی استفاده کرد. شاید استفاده خوراکی از پوست پسته به اندازه دانه گرانبهای آن جذاب نباشد اما استفاده متعادل و کم آن در رژیم غذایی، خالی از لطف نبوده و در صورت مصرف درست، خواص زیادی برای سلامتی و زیبایی خواهد داشت. خواص پوست پسته به انسان خلاصه نشده و با اندکی سرمایهگذاری و خلاقیت میتوان از آن برای حفاظت از محیط زیست و کمک به چرخه اقتصاد استفاده کرد.
سوالات متداول:
آیا پوست پسته خوراکی است؟
بله پوست پسته را میتوان پس از اندکی تغییر مانند تلخیزدایی با تهیه دمنوش، مربا و ترشی، میل کرد.
چطور پوست پسته را برای مصرف آماده کنیم؟
پوست پسته را برای مصرف خوراکی پس از شستشوی کامل میتوان بعد از تلخیزدایی به وسیله جوشاندن در آب استفاده کرد. همچنین میتوان پوست پسته را پس از شستشوی کامل، در فر یا آفتاب خشک کرده و سپس پودر آن را نگه داشت.
آیا پوست پسته برای همه مناسب است؟
مصرف پوست پسته به مقدار کم و چندوقت یکبار به شرط عدم حساسیت، بیخطر است.